Manuálterápiás kezelések

Manuálterápiás gyógytorna

A manuális terápia azoknak a diagnosztikai és terápiás fogásoknak az összessége, amely a támasztó- és mozgató-szervrendszer visszafordítható működési zavarainak vizsgálatával és kezelésével foglalkozik.

Sokféle manuális terápia létezik: DSGM, Barbicsenko-Lewit manuálterápia, Trigger pont terápia, Dorn terápia, Mulligan manuálterápia, Anatomy Trains, Typaldos módszer, Pfaffenrot technika stb.

A manuálterápia kialakulása és folyamatos fejlődése visszavezethető a csontkovács mesterség, az oszteopát tudomány és a kiropraktika alapjaira, egy régóta folyamatosan formálódó, alakuló, empírikus alapokra támaszkodó ízületi és lágyrész (izmok és annak kötőszövetei, szalagok) kezelő módszer.

A Barbicsenko-Lewit manuálterápia alkalmazása során a panaszok kiváltó okát keresi a manuálterapeuta gyógytornász, mely kezelés az első alkalommal (90 perces) egy alapos kikérdezéssel és vizsgálattal kezdődik. A manuálterápiás vizsgálat során úgynevezett funckionális ízületi blokkokat keresünk, ami egy vagy több ízület mozgásbeszűkülését jelenti. A csökkent ízületi mozgás kialakulásának okai lehetnek akár traumás sérülések (bokaficam, zúzódás, törések, rándulás, túlterhelések, huzamos egyoldalú terhelések, test statikai probléma), vagy olyan veleszületett vagy szerzett problémák, mint a végtaghossz különbség, gerincferdülés, fejlődési rendellenességek vagy egy adott belső szerv tartós betegsége. Ezek a blokkok okoznak a páciensnek panaszt, akut vagy akár már krónikus fájdalmat, ami egy beszűkült ízületi mozgást, izomgörcsöt, izomerő egyensúly felborulást és rossz helyzetben rögzült ízületi helyzeteket teremt a testben (pl. elcsavarodott medence).

manual therapyManuálterápiás gyógytornász-ként célom, hogy egyénre szabottan és célzottan ott kezeljem meg a speciális fogások segítségével az izmokat vagy az ízületeket, ahol arra szükség van. Ezek a fogások lehetnek ízületi mobilizálások-kimozgatások, izom nyújtások, izomműködést javító, a kötőszövetet lazító vagy az idegek nyújtását célzó technikák is. A kezelések végeztével a manuálterapeuta egyénre szabott házi feladatot-gyakorlatsort ad a páciensnek, ezzel támogatva a kezelt struktúrák jó helyzetben való maradását.

Az első alkalommal egy alapos kikérdezéssel kezdünk, amikor minden fontosabb információra rákérdezek, mint a napi terhelések, sport aktivitás, korábbi betegségek és terápiák, műtétek, tünetek részletesen..stb. Majd ezt követően egy teljes testet érintő fizikális vizsgálat során feltérképezem a panaszok lehetséges okait, speciális izom és egyéb teszteket is végzek. A kapott vizsgálati eredmények után megbeszéljük miben tudok én segíteni neked, és felállítunk egy kezelési tervet, majd elvégzem a manuálterápiás kezelsét. A kezelés végén mindig házi feladattal-egyénre szabott gyakorlatsorral engedlek el, és megbeszélünk egy következő alkalmat.

Manuálterápiás gyógytornász-ként az alábbi esetekben tudok hatékonyan segíteni: hátfájdalom, gerincfájdalom, térd és boka fájdalom, már kialakult gerincsérv vagy porckorongsérv, migrénes panaszok, fülzúgás, balesetek után, derékfájás;

Bizonyos esetekben nem alkalmazható a manuálterápiás kezelés: súlyos osteoporosis, daganat, gyulladás, törés gyógyulási fázisában. Enyhe csontritkulás esetén a lágyrész technikákat lehet alkalmazni. Egyéb gyulladásos állapotokban, amikor nyugalmi vagy éjszakai fájdalom van, lázas állapotban, légúti vagy ízületi-izom gyulladásos problémák esetén nem javasolt a kezelés, mert a keringés fokozódása miatt fokozhatják a gyulladásos tüneteket.

Call Now Button