FDM fájdalomcsillapító terápia

Az FDM fájdalomcsillapító terápia dióhélyban

A Fascia Disztorziós Modell (FDM) terápia Stephen Typaldos (1957-2006) nevéhez fűződik. aki 1991-ben fedezte fel a terápiához kapcsolódó első szöveti diszfunkciót, azaz elváltozást. Figyelte a pácienseit az alapos anamnézis-kikérdezés során, és feltűnt neki, hogy bizonyos panaszokat a páciensek mindig ugyanazzal a testbeszéddel írnak le és mutatják meg, hogy hol és hogyan fáj. Az FDM a testben lévő fascia rendszer-kötőszöveti rendszer zavarait ismeri fel és kezeli hatékonyan. A mai rendkívül gyorsan fejlődő fascia-tudomány már felismerte a tudósok munkája alapján, hogy az egész test egy nagy fascia-kötőszöveti rendszer, minden mindennel összefüggésben van ebben a rendszerben egymással. Ezeket a megfigyeléseit Typaldos összegyűjtötte és összegezte, majd kialakította rendszerét hat különböző, a fasciában megjelenő disztorzióra, azaz fascia-kötőszöveti zavarra vonatkozóan. Egyszerű szavakkal úgy lehet kifejezni a terápiát, mint egy nagyon hatékony és gyorsan eredményt produkáló fájdalomcsillapító terápia, amely a fájdalom csökkenésével magával hozza a jobb kötőszöveti funkciót, és a panaszok megszűnését vagy csökkenését.

Maga Stephen Typaldos így fogalmazott: „Az FDM egy anatómiai modell, melyben sérüléseket vagy más kórképeket a testbeszéd segítségével egy vagy több speciális disztorzióra vezethetünk vissza.”

Melyek azok a testbeszédek, ami és ahogy megmutatja a páciens a fájdalmát:

 1. Egy vonal mentén mutat a páciens égő, kisugárzó, húzó fájdalmat.
 2. Egy ujjal, 1 pontba mutat, ott szúró fájdalmat panaszol.
 3. Több ujjal mélyen belemarkol az izomba, erősen benyomja azt, gyúrogatja, masszírozza fájó pontját.
 4. Tenyérrel megmarkolja az ízületet, keresi-kutatja a fájdalmat, mozgatja közben a végtagot, próbálja megfogalmazni azt a fura fájdalomszerűt ott bent az izületben.
 5. Egész tenyérrel végig simít egy nagy sávon vagy egy végtagon; simogatja, dörzsölgeti azt, vagy lehúzza az ujjait, kirázza a kezeit, a végtag zsibbad, bizsereg.
 6. Tenyérrel megmarkolja az ízületet és fogva tartja azt, nem mozgatja. Fájdalma nincs, csak nem mozog a testtáj.

Hogyan zajlik az FDM kezelés és fájdalomcsillapító terápia?

A terapeuta az első találkozás alkalmával alaposan kikérdezi, és az FDM tünettana és testbeszéde alapján értékeli a páciens panaszait, és ennek megfelelően kezdi meg a terápiát. A terapeuta zömmel a fogásokat a saját kezével végzi a panaszos területeken, de előfordul hogy eszközöket is alkalmaz, mint például egy köpöly. A fájdalomcsillapító terápia végén a pácienssel megbeszéljük a kezelés további menetét, hogy panaszai tovább csökkenhessenek az otthon végzett feladatok révén; ezek lehetnek mozgatások, önmasszázs, nyújtások.

Milyen esetekben nem javasolt az FDM terápia?

 • ízületi gyulladások
 • keringési zavarok
 • terhesség
 • bőrsérülések, ekcéma, cellulit, visszeresség
 • akut vészhelyzetek
 • véraláfutások
 • aneurizmák
 • érelmeszesedés
Call Now Button