Ki ne szeretné az egészséges nasikat, pláne ha az gyorsan elkészíthető és finom is. Ha nagyon édesszájú vagy, akkor mindenképp így készítsd el, ha pedig nem szereted ha valami nagyon édes, akkor kevesebb agavét vagy datolyaszirupot/pasztát használj.

Tudtad, hogy miért olyan egészséges a tahini?

 

A tahini egészségügyi hatásai

Mi teszi olyan különlegessé a tahinit? Ez a nagyszerű, sűrű krémes állagú öntet nem csak a szezámmag ízét, hanem annak egészségügyi előnyeit is koncentráltan rejti magában.

  • Egészséges zsírok nagy mennyiségben: A tahini egyik legkellemesebb tulajdonsága a különlegesen sima textúrája és selymes íze, melyet magas olajtartalmának köszönhet. Nem hiba, hiszen a szezámmag a többi dióféléhez és a magvakhoz viszonyítva az egyik legmagasabb olajtartalommal rendelkezik. A tahini olajtartalmának több mint felét két jótékony vegyület alkotja: a szezamin és szezamolin.
  • Magas aminosav-tartalom: A jó minőségű tahini 21%-os fehérjetartalmával kiemelkedik a különböző krémek és öntetek közül. Ez a fehérje ráadásul nagy arányban tartalmaz három hasznos aminosavakat: a lizint, a triptofánt és a metionint.
  • Vitaminok és ásványi-anyagok: Tahini egy nagyszerű módja a B-vitaminok, mint a tiamin, és több ásványi anyag, mint a magnézium, a réz, a foszfor, a mangán, a vas és a cink bejuttatásának. Ásványi-anyag összetétele által elősegíti a vörösvérsejtek termelését, az energiahasznosulást. Benne található vitaminok fontosak az anyagcsere-funkciók, a stressz és egyes kognitív folyamatok kezelésében.
  • Vérnyomás és koleszterin-szintre gyakorolt hatás: Tudósok egyetértenek ebben, hogy a már említett két jótékony vegyület, a szeamin és a szezamolin segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A tahiniben található növényi szterinek pedig csökkentik a felszívódó koleszterin mennyiségét a véráramban. A szezámmagot és az abból készült készítményeket ma már a kardiológusok is ajánlják a betegeknek.[1]
  • Bőrszépítő hatás: A szezámmag jó forrása az olyan aminosavaknak, zsírsavaknak és számos mikrotápanyagnak, amelyek segítenek a bőrsejtek fiatalításában és az öregedés korai jeleinek megelőzésében. A szezámolajat évezredek óta használják a bőr érzékenységének és szárazságának kezelésére, mivel igen hatásos a pórusokat eltömítő baktériumok ellen. Ráadásul cinket is tartalmaz, mely a kollagén-termeléshez elengedhetetlen. (Forrás: https://cleaneating.hu/taplalkozas/tahini-egy-egeszseges-krem-szezammagbol/)
  • A sok hasznos dolog mellett kiemelkedő még a vas, a magnézium, a calcium, a mangán és a réz, a cink és a foszfor tartalma!:)
Call Now Button