Hogyan segíts magadon,ha túlerőltetted a sport során valamelyik izomcsoportodat?

Különböző fokozatai ismertek a „pulled muscle” jelenségnek, a legrosszabb esetben már nem csak duzzadt és görcsös a sérült izom, hanem kifejezett fájdalom van az adott területen.

Hogyan segíts magadon:

1. Pihentesd az izomcsoportot az 1-5 napban, de ez ne jelentsen teljes passzivitást.

2. Hűtsd az adott területet: ezzel csökkented a duzzanatot és a bevérzést a szövetek között, illetve a fájdalmat is. Alkalmanként ne legyen ez időben hosszabb mint 15 perc/ izomcsoport.

3. Ha szükséges: szedj gyulladás csökkentő gyógyszert, de ezt mindenképp szakorvos döntse el. Ezen kívül jótékony lehet a homeópátia is, például arnica montana szedése vagy krém formájában való alkalmazása.

4. Óvatos streching és erősítés: ha már túl vagy az akut szakaszon, akkor a további sérülés megelőzésére fontos az adott izomzat célzott edzése és a rendszeres nyújtása.

5. Bemelegítés: az egyik legfontosabb alappillér a sérülések elkerülésére. Kutatások igazolják, hogy a kellően ” meleg izomzat” kevésbé sérülékeny.

6. Kerüld a túlzott izomfáradást, kimerülhet az izomzatod. Hosszan tartó- több mint 1 óra- edzés során kimerülnek az energia tartalékaid és ez izomfáradáshoz vezet. Pótold energia szelettel vagy màs gyorsan felszívódó szénhidràttal, ha hosszabban edzel.

Call Now Button