A sarok fájdalma nagyon gyakori probléma, ennek számos okai lehetnek: mint a talpi kötőszövet gyulladása (plantaris fascitis), csontkinövés, vádli- Achillest érintő panaszok.

A plantaris fascitis a sportolók sérüléseinek 20%-át érinti, de inkább a tartós ülő életmódot és az idősebb korosztályt érinti inkább ez a probléma.

Bár a talpi fascia gyulladásának sok oka lehet, az egyik leggyakoribb a mechanikai túlterhelés. Egy tartós külső stress (feszülés, túlterhelés) hatására a fascia sarokcsonti eredéséhez közeli részen mikroszakadások-mikrosérülések keletkeznek.  Ha a szövetet állandó húzó-nyíró erők érik, akkor az ismétlődő rossz ingerek miatt nehezen gyógyul és regenerálódik a szövet, ez egy krónikus állapot kialakulásához vezethet. Olyan esetekben gyakori az előfordulása, amikor a boka egy tartós “spicc” helyzetben van, mint például a futók vagy a táncosok körében, de ugyanúgy előfordulhat ez a probléma a nőknél a rendszeres helytelen magassarkú cipő használata miatt.

Ez a talpi kötőszövet feszülésre hajlamos zömmel, így a környező izomzat kötőszövetes kapcsolatai miatt idővel a környező izmok befeszülését is okozhatja, mint pl. a farizomzat vagy a hátsó combizomzat. Ezért a kezeléseim során, ha a páciens egy láb panasszal jelentkezik, akkor nem cask a láb körül vizsgálódunk, hanem mindig teljes testet kell egységben vizsgálni és kezelni.

Tüneteket tekintve a fájdalom zömmel a sarok belső oldalán kezdődik, reggelente rendszerint rosszabb, de ha mozgásba “lendül” a láb, akkor csökken a fájdalom. A későbbiekben a fokozott terhelés hatására már egyre inkább megjelenik a fájdalom a fizikai aktivitásra is.

Ilyen panaszok esetén érdemes először az orvost felkeresni, aki zömmel ultrahang vizsgálattal, ritkán röntgen segítségével megállapítja a fizikális vizsgálaton kívül a probléma meglétét és okát.

 

Hogyan kezeljük gyógytornával?

  • Az alapos vizsgálat után ergonómiai tanácsokkal látjuk el a beteget: helyes lábbeli megválasztása, testtartás korrekció és járástanítás része a kezeléseknek.
  • A feszülés alatti izmok stretching-jével: vádli izomzat és a plantaris fascia mindenképp, de érdemes a csípő és a láb egyéb izmai körül is vizsgálódni mindig.
  • Kineziotape ragasztással- (részletesen mi a kineziotape-itt olvashatsz)
  • Lökéshullám terápiával, elektroterápiás kezelésekkel
  • Trigger pont terápiával és lágyrész kezelésekkel
  • Önmasszázssal különféle masszázslabdával, hengerek segítségével- SMR hengerrel
  • Törzs és a láb stabilizáló izomzat erősítésével- például rehabilitációs pilates gyakorlatok segítségével (mi a rehabilitációs pilates itt olvashatsz róla)
  • Szükség esetén talpbetét készíttetését javaslunk.

 

Bejelentkezés vizsgálatra és kezelésre: 20-965-2422

 

Call Now Button