Sokszor találkozom azzal a problémával, hogy a pácienseim az első találkozások alkalmával elmondják, hogy sportolnak, de nem csinálnak nagyon bemelegítést, pláne semmi nyújtást. Csak haza mennek a mozgás után. Ez nagyon gyakran okoz panaszt sajnos a testben: az ízületekben, izmokban, kötőszövetben. Noha genetikailag meghatározott, hogy kinek milyen flexibilisek a szövetei a testalkatuk kapcsán, de sokszor erre még hatványozottan „rárakódik” az életmódunk, és hogy mennyire figyelünk oda magunkra. Bevallom, nekem gyógytornászként sokszor ezért nehéz egy csoportos mozgásos órára elmennem, mert sokszor hiányolom a megfelelő órafelépítést a nyújtás tekintetében.

De miért is nyújtanak zömmel az emberek (mit mondanak a pácienseim a megkérdezésre)?

  • Flexibilis izomzat elérése
  • Bemelegítésre
  • A sport utáni izomfájdalom-izomláz elkerülésére

Mire is való valójában a nyújtás?

  • Semmiképp nem megfelelő a választott mozgás bemelegítéseként a statikus nyújtás, amit az átlag ember így gondol
  • Rugalmasság, flexibilitás növelés
  • Sérülés megelőzés
  • Izom merevség elkerülése, és ezáltal jobb teljesítménye az izmoknak

Ezek jelennek meg gyakran a nyújtással kapcsolatos cikkekben, de mi a valóság vajon?

Sok pro és kontra érv jelenik meg a szakmai folyóiratokban publikált kutatási eredmények által.  Először is tisztázzuk, hogy mi is az a nyújtás? A nyújtás az idegrendszer által reflexesen kontrollált, az izmok ellazítására szolgáló technika, mely során távolítjuk az izom két végpontját egymástól. Sok típusa van a nyújtásnak, aktív-passzív, ballisztikus, dinamikus, statikus stb..

Vannak kutatások, amik azt igazolták, hogy az aktív sport előtti statikus nyújtás rontja a sportoló teljesítményét, tehát itt megdől az a gondolat, hogy bemelegítésre alkalmas a statikus nyújtás. Bemelegítésre inkább az ízületek aktív, dinamikus mozgatása-akár dinamikus nyújtása alkalmas, vagy annak a sportnak amit végezni fogunk a lassabb aktivitású alkalmazása: például futás előtt az ízületek átmozgatása után sétálva induljunk neki a futásnak.

Meg tudjuk előzni a sérüléseket, ha megfelelően nyújtunk? Igen is, és nem is..Sajnos meg lehet akkor is sérülni, ha nyújtunk a sport után, nagyon nem mindegy hogyan és milyen izmokat nyújtunk le. Nagyon gyakran azt is hallom a páciensektől, hogy 1-2 izmot nyújtanak le a futás után, de csak akkor ha már haza értek, és eltelt addig akár 30-40 perc. A nyújtás sokkal jobb, ha még a bemelegedett izmokkal végezzük, mint a kihűlt izmokkal.

Az sem mindegy, hogy mennyi ideig tartjuk ki és hogyan állítjuk be a testet mint kiinduló testhelyzet a nyújtás előtt.

Záró gondolatként összegezném, hogy sok szempontot kell figyelembe venni a nyújtások alkalmazása során, és le lehet bizony sérülni egy erőltetett és nem kontrollált nyújtásban, ezért érdemes mindig szakember segítségét kérni.

Erre példaként van néhány fotóm, amikor kifejezetten túlzásba vitt nyújtást láttok, és veszélyesnek is tekinthetőek már:

 

Call Now Button