Mi is az a kineziotape?

Pácienseim sokszor furcsán néznek rám, mikor megkérdezem őket, hogy „betapaszolhatom”-e őket kinesiotape-el..:) Még mindig sok homály fedi az embereket, vajon ez csak egy színes leukoplaszthoz hasonlító valami, vagy egészen más. Erről írnék ma nektek egy kicsit.

A kineziotaping az 1970-es kialakult dr. Kenzo Kase japán orvos-kiropraktőr nevéhez fűződő technika. Kenzo praxisában sok ízületi sérülttel találkozott, akiknek a kezelését különböző merev vagy rugalmas kötések felhelyezésével próbálta megsegíteni. A rugalmas kötések voltak megfelelőbben az ízületek rögzítésére, de ezek folyton elcsúsztak-elmozogtak, nem voltak tartósak. Így jött az ötlet, hogy olyan tapet-szalagot fejlesztett ki, ami jól feltapad a bőrre és mégis rugalmas, tehát nem gátolja az ízületek és izmok szabad mozgását. A módszert, vagyis a kineziotape alkalmazását Kenzo Kase 1979-ben szabadalmaztatta.

A kineziotape felhelyezést és kezelést csakis tape képzést végzett szakember végezhet, mivel a felhelyezés megfelelő egészségügyi és anatómiai tudást igényel. A taping technika gyakran önnállóan is kérhető, de sokszor hasznos kiegészítője a gyógytornának.

A kineziotape alkalmazásának hatásai:

  • Serkenti a helyi nyirok és vérkeringést, ezáltal a szöveti keringésjavulás miatt az immunrendszer hamarabb „eltakarítja” a fölös szöveteket és a gyulladásos folyamat hamarabb megszűnik a panaszos ízület és izomzat körül
  • Csökkenti a fájdalmat speciális fájdalomcsillapító idegsejtek aktiválásával
  • Speciális és célzott felhelyezésével javul a vénás keringés, támasztja-stabilizálja az ízületeket és az izmokat (lazító vagy tonizáló hatás)
  • Szegmentálisan hatással lehet a belső szervekre, és beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait

A taping technika alkalmas kopások, zúzódások, izomgörcsök, ficamok-rándulások, szakadásos sérülések, duzzanatok-ödémák, műtét miatti hegek, akut és krónikus ízületi-és izompanaszok és különböző testtartásbeli korrekciós helyzetek elérésére.

A tapek-szalagok nagyban hasonlítanak a bőr természetes tulajdonságaihoz: rugalmasság, vékonyság, vízállóság és légátereszthetőség jellemzi őket. A kineziotapek gyógyszermentesek, pamut anyagból készülnek 95-100%-ban melyet akril ragasztóanyaggal látnak el. A szalagok 4-8 napig fenn maradhatnak, ha azonban zavaró, fájó, irritáló érzés a tapasz fennléte, akkor le kell venni.

Bejelentkezés tape kezelésre: 20-965-2422

 

 

Call Now Button