Az egyik leggyakrabban feladott „házifeladat” a betegeim-pácienseim számára az SMR henger otthoni alkalmazása.

Ha nem hallottál róla, mi is a hengerezés, akkor olvasd el a blog bejegyzésem.

Az SMR azt jelenti, hogy Self Myofascial Release, vagyis egy olyan eljárás, amikor saját magunk tudjuk fellazítani a hengereléssel az izmainkat és az azt beborító kötőszövetünket. Az SMR alkalmazásához többféle eszközt lehet használni, vannak különböző felületű hengerek, golyók, de akár egy teniszlabda is ugyanúgy megfelelhet a kisebb területekre.

Mi is a lényege?

A henger használata, egy önmasszírozós-kompressziós terápia, amely fellazítja az izomban lévő görcsös feszülést. A saját testsúlyunkat különböző testhelyzetben a hengerre helyezve egy lassú és egyenletes gördülést végzünk, miközben nyomás éri a henger által a szöveteket. Az izom ellazulás úgy jön létre, hogy a kompresszió vagyis nyomás egy rövid időre lezárja a keringést az izmoktól, így amikor a nyomás megszűnik egy adott területről, be tud oda menni a tápanyagdús, friss vér és a keringés fokozódik. A fokozódó keringés által el tudnak szállítódni onnan a lerakódott salakanyagok, felfrissülnek a korábbi letapadt vagy görcsös izomterületek. A másik ami, ilyenkor történik, az sokkal inkább érdekesebb szerintem. A stretchingről szóló blog bejegyzésemben meséltem már arról, hogy a stretching vagyis nyújtás az reflexes folyamat. Itt is egyrészről valami hasonló történik. A nyomás hatására két, az izmot alkotó elem kerül aktivitás alá. Az egyik az az izomorsó, ami egy myotatikus reflexet kapcsol be, és az izom ennek hatására ellazul. A másik alkotó elem a Golgi készülék, ami egy receptorként működve szerepe van az izom tónusának a szabályozásában, ezt stimulálva a hengerrel szintén izom ellazulást érünk el.

 

Mielőtt bárki neki ugrana saját magát hengerelni, érdemes szakember: edző vagy gyógytornász segítségét és tanácsát kérni, hogy egyáltalán hogyan és mennyi ideig, kinek lehet alkalmazni a hengert. Erre vannak már jó tanfolyamok is, egyet én is ajánlok, ahová bárki elmehet:

https://www.oriolus-med.hu/physio/76/smr-henger-softx-tanfolyam/

 

Mikor nem javasolt használni:

 • Súlyos csontritkulásnál
 • Kezeletlen magas vérnyomás esetén
 • Vérhigítók szedésénél, komolyabb visszérprobléma esetén
 • Cukorbetegségben
 • Pocakosság alatt

 

Az SMR hatásai:

 • Javítja az izom egyensúly felborulást a testben: ha a sok izomfeszülés miatt le vannak tapadva az izmok, korlátozva ezzel a szabad mozgásukat.
 • Jobb lesz a szabad mozgások terjedelme
 • Izom relaxáció, ellazulás
 • Csökken az izmokból jövő fájdalom, és megnöveli a szövetek regenerálódását
 • Csökkenti a Trigger pontok– fájdalmas izomcsomók aktivitását
 • Csökkenti az izmok fokozott tónusát, jobb erőkifejtést és rugalmasságot biztosít

Mindezen pozitív hatások alapján az SMR hengerezés alkalmas az edzések előtti és az edzések utáni használatra is. Edzés előtt felkészíti, fellazítva a szöveteket az izom munkához, hogy hatékonyabban és nagyobb erőkifejtésre legyen képes egy izom. Minél nagyobb és jobb egy izom+ annak kötőszövetének a rugalmassága, annál jobb erőkifejtése és mozgás minőségre lesz képes. Az edzés végén pedig szuperül használható az izom megpihentetésére, az izom „feltisztítására” a fokozott keringés által. De egy fontos szempontot vegyünk figyelembe, az SMR hengerezés nem helyettesíti a NYÚJTÁST!

Következő blog bejegyzésemben bemutatok egy pár izomnak a hengerelési lehetőségeit képekben, érdemes velem tartani..

Bejelentkezés a helyes hengerezés tanítására: 20-965-2422-es telefonszámon.

 

Call Now Button