A fejfájásnak sokféle oka lehet, és nagyon fontos a kiváltó okot keresni szakorvos és egyéb szakember bevonásával.Gyakran előfordul, hogy a páciensek sok terápiás próbálkozáson vannak túl, és nincs meg igazán az ok. Ilyenkor gondolni kell a rágóízületi problémákra. A valódi kiváltó okok: a fogak, az állkapocs és a rágóizmok működése nem harmonikus – ennek kellemetlen következményei lehetnek: látászavarok, fülzúgás, szédülés, krónikus fáradtság és koncentrációzavarok is jelezhetik az állkapocsízület működési zavarait.

Ha a felső és alsó fogsor nem harmónikus-kiegyenlített módon illeszkedik egymáshoz, a száj zárásakor az állkapocsízület eltolódik-rossz irányba mozog, hogy kiegyenlítse ezt a helytelen pozíciót. Ez egy nyomást gyakorol az ízületre és az azt körülvevő izmokra és lágyrészekre, ami hosszú távon túlfeszíti ezeket a testrészeket. Az állkapocs helytelen állását okozhatja nem megfelelő fogszabályozás, rosszul elkészített fogpótlás, tömések, amelyek „magasabbak”, vagy veleszületetten hibásan álló fogak. Ami még gyakoribb: a krónikus stresszhatás okozta feji, nyaki és rágóizmok tónusfokozódása. ( szorítjuk össze az állkapcsunkat vagy csikorgatjuk a fogunkat)
Ezt craniomandibularis diszfunkciónak nevezik. Az állandó feszülés alatti fej-nyak-rágóizomzat migrénes fejfájást okozhat. Ilyen panaszok esetén fontos a fogszakorvos felkeresése és CMD terápiával vagy manuálterápiával foglalkozó gyógytornász, craniosacralis terápiával foglalkozó terapeuta felkeresése. De ugyanúgy fontos,ha a stressz a kiváltó ok , a feszes izmokra a lazítás megtanulása meditációval, autogén tréninggel, megfelelő sport vagy kikapcsolódási lehetőséggel.

Call Now Button