A gyaloglás jótékony hatásai

 

Noha e héttől bezárnak az edzőtermek, de soha ne feledkezzünk el a szabadidős sportokról.. Az időjárás nem túlságosan kedvez mindig erre, ha napokig esik az eső, vagy épp hamar besötétedik. De a gyaloglás, főleg az intenzív gyaloglás mindig jól jön. Azok, akik ráadásul túlsúllyal küszködnék, mindig a gyorsabb tempójú gyaloglás jön szóba mint űzhető sport először.

Mikor volt, hogy utoljára sétálni mentél? Talán akkor, amikor bevásárolni mentél vagy sétáltattad a kutyát?

Gyakran nem is gondolunk a sétára-gyaloglásra, mert egyszerűbb és gyorsabb beugorni az autó ülésébe mint két lábon elindulni.

A napi gyaloglásnak vannak bizony előnyei:

 

1. Kalóriát égetünk vele

Nem gondolom, hogy a gyaloglással ugyanazt az eredményt tudjuk kalóriák szempontjából elérni, mintha egy órát spinning-elnénk vagy egy órát futottunk volna. De bizony sokan vannak, akiknek a mindennapi mozgás egészségügyi okokból vagy egyáltalán aktuális terhelhetőség szempontjából nem enged meg más mozgást még a teste.. Minél gyorsabban és minél nagyobb távot teszel meg gyalogolva, annál több kalóriát tudunk elégetni természetesen. Én általában hegymenetben gyaloglom és tempósan, így sokszor „ütöm meg” a 400-600 kcal-t is. Már egy korábbi blog posztomban írtam a friss levegőnek a tüdőre és az immunitásunkra gyakorolt hatásairól is, ezt itt tudjátok elolvasni.

Sokszor kérdezik meg tőlem, hogy lehet-e fogyni 30 perc napi sétával? A kérdésre adott válasz mindenféle tényezőtől függ – mennyi a kiindulási testsúlyod, mennyi ideig gyalogolsz, milyen gyakran jársz el egy héten, milyen ütemben gyalogolsz, és ha több kalóriát égetsz el, mint amennyit elfogyasztasz egy nap leforgása alatt, az is tud segíteni és fontos. Az étkezés mindenképp!! Általánosságban elmondható, hogy a járás sebességétől, intenzitásától, a tereptől  és a testtömegétől függően 90- 350 kalóriát égetünk el  30 perc alatt.

2. Segít fenntartani a normális vércukorszintet

Elindulni egy sétára miután étkeztünk, segíthet a normál vércukor egyensúly fenntartásában. Egy tanulmány kimutatta, hogy az étkezések utáni 15 perces napi séta még jobban segít normalizálni az étkezések kapcsán ingadozó vércukorszintünket mintha elmennénk naponta egy egyszeri 45 perces sétára.

3. Előnyös hatással van a kedvünkre

Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres friss levegőn töltött séta hatással van az idegrendszerünkre, és csökkenteni tudja a feszültségeinket és a dühünket, különösen akkor, ha ezt még zöldövezetben vagy viszonylag zöld környezetben tesszük. Korábban írtam már erről egy blog bejegyzést, ha érdekel itt tudod elolvasni. Természetesen rásegíthet még egy jó társaság is, mert az még tudja a kiváló csevejjel emelni a hangulatot. 

Íme néhány tipp a napi gyaloglás vagy sok-sok lépés megtételéhez, hogy ne ragadjunk az autónkhoz..

  • Sétáld le egy részét a munkába vezető útnak, tedd le az autódat valahol, ha már most ingyenes lett megint egy kicsit a parkolást, még ez is melletted áll.
  • Menj gyalog vásárolni akkor, ha nem kell sokat cipekedned, mert csak egy pár dologért mennél.
  • Használ lépcsőket a lift helyett, pláne, hogy most a liftben sokan vannak egy időben viszonylag szoros kontaktban.
  • Menj gyalog a gyerekekért délután, ha ez egy legyalogolható távolságot jelent.
  • Menj rendszeresen hétköznap vagy hétvégén sétálni egy barátoddal, hogy a jó hangulatot és érzelmi stabilitást megteremtsd magadnak.
  • Variáld az útvonalad, mikor merre mész majd sétálni, annyi szép hely van és az ősz színei is varázslatosak.
  • Legyen rajtad egy jó cipő, amiben kényelmesen vannak a lábujjaid, nem szorít, és tartja a lábad.
  • Ahogy minden sportnál itt is fontos a bemelegítés és a levezetés is, ne feledkezz meg róla.
  • Minél inkább természetes talajon. vagyis kinn a természetben sétálsz, annál inkább a testünket stabilizáló izomzatot aktiválod, annál inkább védeni tudod az ízületeidet és a jó testtartásodhoz is szükséges izmokat tartod karban, mert ezen izmoknak ez a napi feladata.

 

Akinek kedvet csináltam a gyalogláshoz, itt mutatok kidolgozott edzésterveket és még hasznos olvasnivalót:

 

 

 

 

Call Now Button