Bizonyára sokan vagytok úgy, hogy a bezártság-a karantén miatt sokan érzitek beállni itt-ott az izmaitokat, mert kevesebbet mozogtok a korábbi megszokott mindennapokhoz képest. Most, hogy nem mozdulunk annyit ki, jóval kevesebb az a mozgás intenzitás, amit megteszünk akár lépésben átlagosan egy nap.

A Gemius kutatóintézet korábbi felmérésből már akkor látszott, hogy mi messze menően nem teljesítjük a napi legalább 10.000 lépést átlagosan, pláne most nem ezekben az időkben. Ha érdekel a teljes cikk, itt a linkre kattintva olvashatod el.

A tartós egy helyben ülés és a kevesebb mozgás hatására hajlamosak vagyunk a fáradó izmaink miatt rosszul tartani magunkat, ami egy idő után nyak és vállövi fájdalmakhoz vezet. Az intenzív gép előtt ülés miatti 8-10 órás munkaidőben többször kellene átmozgatnunk magunkat, felállnunk.

 

Mi váltja ki a nyakfájdalmat?

A tartós- hosszú ideig és rossz helyzetben való ülés miatt befeszülhetnek a nyak és vállöv, felső háti izmaink és annak kötőszövete. A mozgás hiány miatt rossz lesz ott a keringés és a szövetek mobilitása, így letapadnak-összeragadnak a szövetek, feszülés és fájdalmat létrehozva. A tartós stressz is okozhat nyak és vállöv panaszokat, szokták mondani „ sok a teher a vállán”. Tudtad, hogy a nyakunk a legmobilisabb gerincszakaszunk egyike? Sokkal nagyobb mozgásra képes, mint a háti vagy az ágyéki gerincünk. Mégis nagyon sokszor mereven-mozgáshiányosan tartjuk kialakítva ezzel a nyakfájdalmakat és a vállöv fájdalmakat.

 

Mik lehetnek a tünetek?

  • tarkótáji fájdalom, mely esetenként a fejbe, koponya felé sugározhat
  • lapocka tájékán kialakuló egy pontba sugárzó fájás
  • egy csíkban érzi a fájdalmat a csuklyás izom lefutása mentén (ez az FDM terápia egyik tünettana, ha érdekel mi az FDM terápia kattints ide!
  • beszűkülnek a nyakmozgások, fájdalmas a felöltözés a váll-vállöv területén
  • reggelre úgy ébredsz, hogy esetleg elfeküdted a nyakad és már eleve így ülsz le dolgozni

 

Tippek és tanácsok! Hogyan tudunk a nyakfájdalmon és vállöv fájdalmon segíteni?

  • Állíts be magadnak emlékeztetőt, hogy minden 45 perc után állj fel és mozogj kicsit!
  • Ha már felálltál, akkor igyál is mindig folyadékot, hidd el a szöveteid meghálálják ha hidratálod őket. A mozgás és a folyadék együtt a legjobb komboJ.
  • Érdemes ilyenkor kicsit kiszellőztetni a szobát, hogy friss levegővel töltsd fel, és jobban tudj utána koncentrálni.
  • Ha már érzed magad elmacskásodni, akkor csináld meg azt a néhány átmozgató gyakorlatsort, amit ebben a videóban összeállítottam. Ezek a gyakorlatok kifejezetten a vállöv, nyak és a hát átmozgatását célozzák meg. Végezd el a gyakorlatokat egymás után mindegyikből 6-8 ismétléssel. Majd írd meg a facebook oldalamra, ehhez a poszthoz,hogy miket tapasztaltál. Kiváncsian várom a véleményeteket!
Call Now Button