Egyre többen vagyunk azok közül, akiknek valamilyen egészségügyi okból (akár intolerancia miatt, vagy pajzsmirigy betegség- Hashimioto betegség kapcsán) szükséges glutén mentesen étkezni. A bolti előre csomagolt, gyári glutén mentes kenyerek zöme kukoricából készül, ami sajnos nem túl egészséges opció. Főleg azoknál, akik étel allergiás betegek, mert a kukorica a keresztallergia miatt nekik sem jó választás.

Ezt a receptet a „mindenmentes” oldalon találtam meg először, annak alapján változtattam az összetevőkön egy kicsit, a saját ízlésemre és igényemre formálva. Készítheted és variálhatod tetszőlegesen glutén mentes lisztekkel még, használhatsz hozzá akár hajdina, barna rizs, vagy akár quinoa, köles vagy ciroklisztet is. Én gyakran készítem ezt a receptet, mert annyira ropogós a héja, és isteni puha marad belül, és nem romlik meg vagy penészedik be hamar, mint a normál bolti kenyerek zöme sajnos. Ha egyszeres adagot készítesz, akkor laposabb lesz egy kicsit a kenyered, de ez a formától is függ, miben keleszted és sütöd meg. A receptből kimaradt, hogy a sütőbe sütéskor érdemes egy edénybe vizet tenni, hogy a gőzben süsd meg a kenyeret és be is vághatod a tetejét, én nem szoktam, de lehet..:)

Én mindig dupla adagot sütök már, mert a fiúk is ezt eszik:). 

 

kovászolt kenyér recept
Call Now Button