Ismerős az érzés, mikor az otthonod minden zugában már az elmúlt hetekben dolgoztál, a kanapén ülve, a szőnyegen, a fotelban, az étkezőasztalnál, de mindenhol sajog a derekad és a nyakad?

Különösen most aktuális, hogy a kötelezően otthonról végzendő munka miatt hajlamosak vagyunk többet ülni és kevesebbet felkelni és mozogni egy kicsit.

A lumbago vagy derékfájás leggyakrabban a letapadó és mozgásszegény deréktáji kötőszövet feszülése-a Fascia Thoracolumbalis- miatt alakul ki.

Ez a nagy kötőszöveti bőnye ha eléggé rugalmas és mobilis, akkor engedi a deráktáji szabad mozgásokat, jó kerin gése van és megfelelően ellátja még az egyéb feladatait, mint a deréktáji csigolyák stabilizálását.

 Mi is az a lumbago?

Ez egy gyűjtőnév, mindazokat a panaszokat foglalja össze, ami általában a deráktájon és a keresztcsontunk környékén jelentkezik mint fájdalom. Ez a fájdalom nagyon gyakran a Fascia Thoracolumbalis- a széles ágyéki pólya feszülése, összeragadása-tapadása miatt alakul ki. Sokszor tapasztalhatunk akár lábba kisugárzó fájdalmat is, amit gyakran összekeverhetünk a gerincsérves tünetekkel. Nem minden lábba kisugárzó fájdalom származik ugyanis a gerincsérves állapotból. A derékfájós-lumbagós páciensek sokszor egy kényszertartást vesznek fel, mert a nagy fájdalom miatt megváltozik a terhelésük, a testtartásuk, és ebben rögzülve mozognak, ami újabb panaszokat hoz és okoz.

 Mitől alakul ki a derékfájás?

  • mindennapi helytelen testtartás, rossz ülés
  • erőltetett nehéz fizikai munka, ami akár nem megszokott terhelés: kertészkedés ha bejön a jó idő, költözködés, hosszabb repülőút..stb.
  • nagy testsúly többlet
  • mozgáshiány
  • bizonyos alapbetegségek: csontritkulás, gerincsérv, térd vagy csípő ízületi kopás miatti nem megfelelő statika stb.

 

Mit tegyél ha fáj a derekad?

  • ha minden fáj és mozogni sem tudsz, mert minden mozdulatra belehasít, akkor lehet jól jön egy kicsit hanyatt fekve felpolcolni a lábakat, de semmiképp se maradj sokat ágyban fekve, KELL A MOZGÁS!
  • mindenképp igyál sok vizet, többet mint szoktál, hogy elkezdd hidratálni a szöveteket és beindítsd a keringést is.
  • keress meg egy gyógytornászt, hogy elkezdhessétek a speciális egyénre szabott kezelést. Ez az egyénre szabott kezelés tartalmazni fog fájdalom csökkentő kezeléseket, mint például akár az FDM terápia, testtartás korrekciós gyakorlatokat, ergomómiai tanácsadást, izom erősítést és sok mobilizáló gyakorlatot is, valamint egy hosszabb távú kezelési tervet, hogy megelőzd az újabb derékfájás kialakulását.

Ízelítőül nézd meg a videóm, amiben mutatok egy pár otthon is könnyen elvégezhető mobilizáló gyakorlatot a derékfájás megelőzésére!

 

Call Now Button