Kezünk az egyik legtöbbet használt testrészünk, amely kiemelt szerepet tölt be életünkben. Kézfejünk, ujjaink, tenyerünk és karunk nemcsak egy finom és összetett eszközként funkcionál, amellyel egyszerű és komplex mozdulatokat, feladatokat hajthatunk végre, hanem az egyik legfontosabb érzékszervünk is. Már annyira megszoktuk, hogy a mindennapi életünk része a kezünk, hogy csak akkor szembesülünk azzal, hogy mekkora kincs a kezünk, ha „megfosztanak” minket a használatától. A kézben lévő bonyolult rendszerek és az azokat alkotó milliónyi apró “alkatrész vagyis anatómiai képletek” kiemelt figyelmet és szaktudást igényelnek.

Kezünk folyamatosan, ugyan sokszor egyoldalúan terhelődik csak, pedig ugyanúgy szüksége lenne mint minden testrészünknek egy sokirányú és több lazítással bíró mozdulatokra is. Túlterheléséből egy idő után sokszor keletkezik egy ganglion, tenisz vagy golfkönyök probléma vagy akár alagút szindróma, melyek aztán megkeserítik a kéz további mindennapi használatát.

Mivel a mai világunkban egyre többet töltjük az időnket az asztali munkával számítógép mellett, így a nem megfelelő ülő terhelés (testtartás és megfelelő ülő alkalmatosság kiválasztása kapcsán) miatt sokszor kialakulnak panaszok egy idő után. Fontosnak tartom,  hogy megtanuljuk azokat a minket védő mechanizmusokat, mint a helyes ülés beállítása, a kezet lazító és tehermentesítő gyakorlatokat, a kéz ápolását célzó terápiás lehetőségeket megismerni, amivel magunkon könnyíthetünk és megelőzhetjük a későbbi panaszokat.

Bonyolult ízületi, izom és szalagrendszere segítségével képesek vagyunk igen sokrétű mozgások kivitelezésére vele, de mégis egy idő után azt tapasztalhatjuk hogy ellustulhat a kezünk olyan mozgások végzésekor, amit kevesebbet használunk.

Egy érdekes szimbólum is a kéz:

  • tükrözi a személyiségünket
  • tükrözi a sorsunkat
  • tükrözi az egészségügyi, a testi és lelki állapotunkat a kéz reflexzónái által
  • tükrözi a hőháztartásunkat
  • tapintásra használjuk és egyfelől komoly érzékszervi funkciót tölt be, képes érzékszerveket helyettesíteni

 

Annyira hozzá szoktunk ahhoz, hogy használjuk és mindig figyeljük is a szemünkkel, mi történik egy-egy kézmozdulat során, hogy szinte már automatikusak a mozdulatok. A szem a koordináció fő vezére megtámogatja ezt a munkát, de mi történik akkor ha nem figyeled a mozgásokat a szemeddel, akkor is jól tudod használni a kezed? Készítettem egy erre inspiráló videót, amiben megfigyelheted saját kezed koordinációját és érzékelési-proprioceptív mechanizmusát, melyben megfigyelheted saját kezed ügyességét és egyben más megszokott irányból kimozgatod a kéz és a csukló ízületeit. Fejlesztheted a kezed érzékelési funkcióit, ha rendszeresen úgy tornáztatod a kezed, hogy nem nézel oda a mozdulatra, tehát becsukod a szemed.

Call Now Button