Babák mozgásfejlesztése FDM terápiával

Hogyan segít az FDM terápia a babáknak?

 

A Baba FDM (baba fascia disztorziós modell) terápia kialakulása Frank Römer német gyógytornász és oszteopata nevéhez fűzödik. Frank Römer az FDM-vagyis a Fascia Disztorziós Modell terápiát kitanulva egy idő után elkezdte alkalmazni-kipróbálni a terápiát a babákon is, megfigyeléseit és tapasztalatait mint gyógytornász és csecsemő-gyerek oszteopata 15 év után összeszedve kezdte el tanítani.

Az FDM terápia a testbeszédre alapoz, azon belül is fontos része a terápiának, hogy hogyan és hol mutatja a panaszokat a páciens. A baba FDM alkalmazása közben a babáknál szüksége van a terapeutának egy másfajta szemléletre, hogy felismerjük a jeleket speciális tesztek és tapintásos vizsgálat alkalmazásával és a szülők alapos kikérdezésével, hogy teljes képet kapjunk a baba aktuális állapotáról és a baba mozgásfejlődéséről, és fel tudjuk állítani a kezelési tervünket. A baba FDM ugyanúgy a fasciában, vagyis a kötőszövetben létrejött diszfunkciókra alapoz, amik befolyásolják a baba megfelelő mozgásfejlődését. A mozgásfejlődésen kívül ezek a kötőszövetben-fasciában kialakult diszfunkciók befolyásolhatják a baba emésztését, vagy akár a koponyát érintő disztorziók miatt az öltöztetését, de lehet akár jelentősen nyugtalan is baba ezáltal befolyásolva a mindennapi hangulatát. Ez egy Magyarországon még nagyon új csecsemő mozgásfejlesztő torna és terápia, viszont nagyon hatékonyan és gyorsan lehet vele megsegíteni a csecsemők mozgásfejlődését.

A csecsemők esetében a mozgásfejlődésüket, értelmük kialakulását és viselkedésüket nagyban befolyásolja az a tény, hogy milyen volt a pocakosság alatti időszak, valamint a szülés-születés körüli körélményeik. A túl gyors vagy lassú szülés, az elakadás a szülőcsatornában, a külső ingerek alkalmazása a szülés során (nyomás, húzás, tolás, fogó, vákuum stb.) mind kialakíthatnak a baba kötőszövetes rendszerében sérüléseket-diszfunkciókat, és befolyásolni tudja ezáltal az egész Idegrendszerüket. Ha időben és a korai időszakban ki tudjuk szűrni a csecsemő mozgásfejlődési rendellenességeit, akkor a terápiás hatékonyságunk is sokkal jobb leszJ.

Hogyan zajlik a kezelés?

Az első alkalommal az alapos diagnózis felállításához, és a kezelés megkezdéséhez szükséges először a szülők részletes és alapos kikérdezése a babával kapcsolatos dolgokról: pocakosság, születés, első hetek-hónapok, napi rutin, tapasztalatok..stb.

Majd ezután megfigyeljük a baba reakcióit, felvesszük vele a kontaktust, elkezdjük a vizsgálatot, mely kiterjed mozgási tesztekre, speciális tesztekre az FDM terápia rendszere szerint, ezt én kiegészítem primitív reflex vizsgálatokkal is. Ebből állítom össze a kezelést.

Mikor alkalmazható babákon a baba FDM mint baba fejlesztő torna-kezelés?

 • ha mozgásfejlődés lemaradás van
 • izomtónus problémáknál: hipotón vagy spasztikus izomtónus esetén
 • hasfájós baba kezelése-kólikás baba esetén, tartós székrekedés esetén
 • köldöksérvnél
 • ha nehéz öltöztetni, indokolatlanul sírósabb babánál
 • koponya aszimmetriás esetekben
 • császármetszéssel vagy fogós-vákuumos szülések esetén
 • váll elakadással született baba esetén
 • szopási, nyelési zavarok esetén
 • baba alvászavar kezelésére
 • ferde fejtartás babák esetén

 

Call Now Button