Babák mozgásfejlesztése FDM terápiával

Hogyan segít az FDM terápia a babáknak?

 

A Baba FDM (baba fascia disztorziós modell) terápia kialakulása Frank Römer német gyógytornász és oszteopata nevéhez fűzödik. Frank Römer az FDM-vagyis a Fascia Disztorziós Modell terápiát kitanulva egy idő után elkezdte alkalmazni-kipróbálni a terápiát a babákon is, megfigyeléseit és tapasztalatait mint gyógytornász és csecsemő-gyerek oszteopata 15 év után összeszedve kezdte el tanítani.

Az FDM terápia a testbeszédre alapoz, azon belül is fontos része a terápiának, hogy hogyan és hol mutatja a panaszokat a páciens. A baba FDM alkalmazása közben a babáknál szüksége van a terapeutának egy másfajta szemléletre, hogy felismerjük a jeleket speciális tesztek és tapintásos vizsgálat alkalmazásával és a szülők alapos kikérdezésével, hogy teljes képet kapjunk a baba aktuális állapotáról és a baba mozgásfejlődéséről, és fel tudjuk állítani a kezelési tervünket. A baba FDM ugyanúgy a fasciában, vagyis a kötőszövetben létrejött diszfunkciókra alapoz, amik befolyásolják a baba megfelelő mozgásfejlődését. A mozgásfejlődésen kívül ezek a kötőszövetben-fasciában kialakult diszfunkciók befolyásolhatják a baba emésztését, vagy akár a koponyát érintő disztorziók miatt az öltöztetését, de lehet akár jelentősen nyugtalan is baba ezáltal befolyásolva a mindennapi hangulatát. Ez egy Magyarországon még nagyon új csecsemő mozgásfejlesztő torna és terápia, viszont nagyon hatékonyan és gyorsan lehet vele megsegíteni a csecsemők mozgásfejlődését.

A csecsemők esetében a mozgásfejlődésüket, értelmük kialakulását és viselkedésüket nagyban befolyásolja az a tény, hogy milyen volt a pocakosság alatti időszak, valamint a szülés-születés körüli körélményeik. A túl gyors vagy lassú szülés, az elakadás a szülőcsatornában, a külső ingerek alkalmazása a szülés során (nyomás, húzás, tolás, fogó, vákuum stb.) mind kialakíthatnak a baba kötőszövetes rendszerében sérüléseket-diszfunkciókat, és befolyásolni tudja ezáltal az egész Idegrendszerüket. Ha időben és a korai időszakban ki tudjuk szűrni a csecsemő mozgásfejlődési rendellenességeit, akkor a terápiás hatékonyságunk is sokkal jobb leszJ.

Hogyan zajlik a kezelés?

Az első alkalommal az alapos diagnózis felállításához, és a kezelés megkezdéséhez szükséges először a szülők részletes és alapos kikérdezése a babával kapcsolatos dolgokról: pocakosság, születés, első hetek-hónapok, napi rutin, tapasztalatok..stb.

Majd ezután megfigyeljük a baba reakcióit, felvesszük vele a kontaktust, elkezdjük a vizsgálatot, mely kiterjed mozgási tesztekre, speciális tesztekre az FDM terápia rendszere szerint, ezt én kiegészítem primitív reflex vizsgálatokkal is. Ebből állítom össze a kezelést.

Mikor alkalmazható babákon a baba FDM mint baba fejlesztő torna-kezelés?

 • ha mozgásfejlődés lemaradás van
 • izomtónus problémáknál: hipotón vagy spasztikus izomtónus esetén
 • hasfájós baba kezelése-kólikás baba esetén, tartós székrekedés esetén
 • köldöksérvnél
 • ha nehéz öltöztetni, indokolatlanul sírósabb babánál
 • koponya aszimmetriás esetekben
 • császármetszéssel vagy fogós-vákuumos szülések esetén
 • váll elakadással született baba esetén
 • szopási, nyelési zavarok esetén
 • baba alvászavar kezelésére
 • ferde fejtartás babák esetén

 

Ajánlások, vélemények

Azért kerestem meg Timit, mert amikor a kislányom 7-8 hónapos volt és éppen felállt, a bal sarkát nem tette le a földre, lábujjhegyen pipiskedett. Timiről csupa jót hallottam a gyermekorvosunktól és a többi anyukától is, és ez a személyes találkozáskor is beigazolódott! A kis helység, ahol berendezkedett nagyon otthonos, hamar sikerült ellazulnunk, ráhangolódnunk a kezelésre. Amikor a kicsi elfáradt, megengedte, hogy megszoptassam, minden nagyon természetesen zajlott. Két, vagy három alkalmat követően a problémánk meg is szűnt. Azóta is jó szívvel gondolok az együtt töltött órákra. Köszönöm!:)”

Kata

Timihez akkor kerültünk, mikor a védőnő kései mozgásfejlődés miatt szakember megkeresését javasolta a kislányomnál. Anna akkor még nem volt 1 éves. Timi hihetetlen türelemmel, figyelemmel fordult a kislányom felé. Kedvessége, nyugalma mindig teljes biztonságérzetet adott Annának a kezelések alatt. Nagyon sokat segített nekünk, ha kellett akár a kezeléseken kívül is bármikor megkereshettem kérdéseimmel! Nagyon örülök, hogy Annával ő foglalkozott és segítette, hogy első lépéseit mihamarabb és helyesen megtegye!”

Timi

Kislányunk kötött izomzattal született, kényszertartása volt (ezt javítad ki nyugodtan szakszerűre . Timi 6 hetes korában kezdte kezelni és nekünk is megtanította azokat a masszázsfogásokat, amit minden nap alkalmaztunk. Végigkísérte és segítette a mozgásfejlődés összes szakaszát a járásig. Nagyon hamar látványos eredményeket ért el. Nem csak a kislányunkat, hanem engem is kezelt, hetente megmasszírozta a babacipeléstől, szoptatástól megfáradt izmaimat. Kedvessége pedig leírhatatlan.

Marcsi

Timihez kislányom 3 hónapos korában kerültünk. Előzmény, hogy előtte elvittem egy másik szakemberhez is a lányomat. Első alkalom után tudtam, hogy a gyermekemet Timihez fogom hordani. Nagyon kedves és megnyugtató volt. A kislányom sem sírt annyit, mint a másik embernél. Így elkezdtünk hozzá járni, a sírások is csökkentek,majd elmúltak és mosolygós, játékkal, tornával teli foglalkozásokon vettünk részt.

Timinek köszönhetem, hogy a kislányom átfordult, felült, felállt, majd elindult a laza izomzatának köszönhetően. Azzal is megnyugtatott, hogy nem baj, ha nem mindent akkor csinál, mint a korabeli gyermekek, a lényeg, hogy egyik mozgásforma se maradjon ki. Mára már egy örökmozgó kislányom van. Nagyon köszönjük a lelkiismeretes munkádat.

Adrienn

Sziasztok! Meg kismamakent kerultem kapcsolatba Timivel, mikor is annyira fajt a derekam, hogy jarni alig birtam, ekkor voltam 38 hetes allapotos, heti 1-2 alkalommal mentem hozza, s a vegen 41. heten ugy mentem be szulni, hogy semmi bajom nem volt. Amikor megszuletett a kisfiam, mar az elejetol kezdve jartam vele Timihez heti egyszer. Testnevelő és edzőként nekem nagyon fontos, hogy a gyerekeim a legjobb kezekben legyenek. Nagyon szeretem Timiben, hogy nagyon ert ahhoz amit csinal, s folyamatosan kepzi magat, ami ebben a szakmában nagyon fontos! Mindenkinek szívből ajánlom, en ha szuksegem van rá, csak Timihez megyek!!!!!

Patu

Timi ízig-vérig profi! 3. kisfiunkkal jártunk hozzá, mert hypotonia miatt nehezebben indultak a nagymozgások, mellé jó nagy baba is volt. Az elsőtalálkozáskor rögtön nagyon szimpatikus volt, olyan szakértő kezekkel nyúlt a gyerkőchöz, hogy egyből tudtam, jó helyen vagyunk. Könnyen oldódott Andris is, szívesen dolgozott, tornázott együtt Timivel. A fejlődést alkalomról alkalomra lehetett látni, így mindketten örömmmel mentünk, játékos programnak is nagyon jók voltak ezek a foglalkozások. Andris azóta már 5 éves is elmúlt, eleven, remek mozgású kisfiúvá cseperedett. Timire azóta is hálával gondolunk és mindenkinek bátran ajánljuk őt!

Katalin

Anyaként és gyógytornászként is fontosnak találtam, hogy kisfiam mozgásfejlődését egy szakember is lássa, véleményezze. Így kerültünk Timihez, aki anyaként és kiváló terapeutaként számtalan tanáccsal látott el bennünket! Megnyugtatott és ötleteket adott! Mozgásfejlődésben nem volt a kisfiamnak zavara de egy két tartásbeli problémát néhány alkalmas kezelés korrigált! Hálásak vagyunk, hogy fogadott bennünket!

Rita

Timit a gyermekorvosunkon keresztül ismertem meg. Egy nagyon kedves ember, aki imádja a gyerekeket és a munkáját, amit szenvedéllyel végez. Sajnos szülés közben rövid volt a köldökzsinór ami miatt nehezebben tudott megszületni a kisfiam, ennek nyomai látszanak a tarkóján. Kb 7-8 hónapos volt mikor elkezdtünk hozzá járni és nagyon sokat segített az alakulásban, házi feladatot kaptunk, amit minden nap alkalmazni kellett. Nagyon jó szakember Timi, így bátran merem ajánlani Őt!

Betti

A kisfiam 4 hónapos volt,mikor felkerestük a Tímeát,mert az ortopédiai vizsgálaton azt mondta a doki,hogy feszes a gyermekem nyakizma. A gyógytornász kezeléseket a gyerekem szerette, élvezte. És a mozgásfejlődése láthatóan beindult a kezelések alatt, után.Megkezdte az oldalra fordulást, és utána a többi mozgásformát.Énis nagyon örültem,elégedett voltam,mert Timi sok hasznos tanáccsal,információkkal látott el,amit otthon énis tudtam alkalmazni. A gyermekem mindenféle fejlődése beindult, hisz tudom, hogy a gyermek mozgása a legfontosabb a megfelelő fejlődéshez.

Lívia

A kislányom 6 hónapos volt, amikor Timi elkezdte kezelni. Normál születési értékkel, egészségesen, időre jött világra, a mozgás fejlődés azonban elmaradott volt. Mira mindent később kezdett el csinálni, mint a korabeli kisbabak, pl.: később fordult, később kezdett mászni, később ült fel, járni 18honapos elmúlt, amikor segítség nélkül kezdett, azonban hosszabb idő telt el, mire magabiztos lett.

Timihez hetente egyszer jártunk fejlesztő tornára, minden alkalom után érezhető volt a változás. A szakmai hozzáértése mellett a kellemes és kedves természete segítségével hamar elnyerte Mira bizalmát, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a baba 60percig engedje a tornaztatast, foglalkozást. Korábban próbáltuk más fejlesztő tornát is de sajnos a kijelölt terapeuta sehogyan nem tudta elnyerni a kislányom szimpátiáját, így minden kezelés keserves volt.

Mira gyönyörűen fejlődött Timi kezei között a terápiákon és a házi feladatként otthon végzett gyakorlatok segítségével. Amiért én pluszban anyaként örökre hálás leszek Timinek, hogy segített megtanulni a legfontosabbat, hogy fogadjam el, hogy minden baba más és ne másokhoz hasonlítsam a tudását, képességeit.

A kisebbik lányommal is jártunk nála, igaz, csak ellenőrző jelleggel, hogy minden rendben van e a kicsivel a fejlődés során. Egy ideje már nem talalkozunk rendszeresen, de ha bármi kérdés felmerül, készségesen segít.

Szívből ajánlom már egészen csecsemokortol!

Krisztina

Call Now Button